mandag, juli 13, 2009

Tofu

Annie og jeg havde den store ære og glæde at kunne overvære hvordan man laver tofu! Annie's brors hustrus bror (lær mig venligst hvordan man siger det på dansk! :) laver tofu, som han sælger rundt omkring i landsbyerne. Vi blev inviteret hjem for at se hvordan det foregik.

Så vi stod stædigt op kl. 3 om natten efter brylluppet for at se hvordan denne fantastisk velsmagende kinesiske bønneost bliver til. Det er faktisk nemt: Man lægger børnnerne i blød i et antal timer (afhængig af årstid og friskhed fra 3 til 20 timer). Derefter maler man dem i en bønnemølle, hvorved man får sojamælk (bønnemælk) ud af det. Annie og jeg skal have investeret i sådan en. Zhanghui havde een hun ville forære os - så kan vi selv lave bønnemælk hjemme i Danmark. Nå, men efter bønnerne er kværnet har man altså mælken. Denne koger man, og når temperaturen når 80 grader tilsætter man et fortykkelsesmiddel - jeg tror det svarer til vores husblas eller agar-ager. Det hviler så til det bliver tykt. Herefter presser man vandet ud af tofuen ved at lægge noget tungt på det. Og vupsi! man har hjemmelavet tofu!

Nu er tofu jo ikke kun tofu. Der er mange forskellige slags tofu. Han lavede et par forskellige slags tofu - egentligt bare ved at stege dem i olie og tilsætte forskellige ting.

Til slut fik vi noget særdeles velsmagende sojamælk med hjem. Vi kalder det sojamælk, men det er faktisk bare bønner der bliver brugt - som regel grønne eller hvide bønner.